8 Groenten die je keer op keer kunt laten groeien

Het artikel introduceert acht groenten die meerdere keren opnieuw kunnen worden gekweekt, waardoor ze een duurzame keuze zijn voor tuinders. De lijst bevat populaire groenten zoals basilicum, paksoi, wortelen, selderij, koriander, knoflook, snijsla en lente-uitjes. De auteur geeft stapsgewijze instructies voor het opnieuw laten groeien van elke groente en suggereert dat dit een tijdbesparende methode is in vergelijking met het elk seizoen nieuwe gewassen uit zaden laten groeien.

8 groenten die u opnieuw kunt laten groeien voor duurzaam tuinieren

Je eigen groenten kweken is niet alleen een lonende hobby, maar ook een duurzame manier om jezelf en je gezin te voeden. Elk seizoen constant nieuwe zaden kopen kan echter tijdrovend en duur zijn. Daarom is het teruggroeien van groenten een uitstekend alternatief. In dit artikel laten we je kennismaken met acht groenten die je keer op keer kunt laten groeien.

Basilicum is een veelzijdig kruid dat veel gerechten op smaak brengt. In plaats van elke keer nieuwe basilicumplanten te kopen, kun je ze uit stekken vermeerderen. Snijd een steel van 10 cm basilicum af, verwijder de blaadjes van de onderste 5 cm van de steel en doe het in een glas water. Ververs het water om de paar dagen totdat er wortels verschijnen en breng het dan over in aarde.

Paksoi is een populair ingrediënt in de Aziatische keuken dat gemakkelijk terug te kweken is. Snijd de onderste centimeter van de paksoikop af en plaats deze in een bak met water dat de basis bedekt. Na een week of twee begint de paksoi nieuwe bladeren te laten groeien. Zodra ze groot genoeg zijn, breng je ze over naar aarde.

Knoflook is een essentieel ingrediënt in veel recepten en heeft tal van gezondheidsvoordelen. Om knoflook terug te laten groeien, plant u afzonderlijke teentjes rechtstreeks in de grond, ongeveer vijf tot vijf centimeter diep met het puntige uiteinde naar boven gericht. Zorg ervoor dat de grond vochtig maar niet drassig is.

Lente-uitjes zijn een ander hoofdbestanddeel van veel gerechten die snel en gemakkelijk opnieuw kunnen groeien. Snijd de groene toppen ongeveer 2,5 cm boven de wortelbasis af en plaats ze in een glas of pot met voldoende water om de wortels te bedekken, maar niet waar ze de groene delen ontmoeten. Plaats het in de buurt van zonlicht en ververs het water om de paar dagen totdat ze weer groen zijn.

Door deze acht groenten opnieuw te laten groeien, bespaart u geld op zaden en vermindert u verspilling door hergebruik van wat u al bij de hand hebt. Dus waarom zou u het niet eens proberen en genieten van de voordelen van duurzaam tuinieren?

Basilicum terug laten groeien in je tuin

Basilicum is een heerlijk kruid dat veel wordt gebruikt in Italiaanse en mediterrane gerechten. Het goede nieuws is dat als je eenmaal een basilicumplant hebt, je deze gemakkelijk steeds opnieuw kunt laten groeien. Hier is hoe:

1. Snijd een stengel van 4-6 inch van een bestaande basilicumplant en zorg ervoor dat u alle bladeren van de onderste centimeter van de stengel verwijdert.

2. Plaats de stengel in een glas water en zorg ervoor dat de onderste centimeter van de stengel onder water staat.

3. Zet het glas op een zonnige plek en ververs het water om de paar dagen om bacteriegroei te voorkomen.

4. Na ongeveer een week zou je moeten zien dat zich wortels beginnen te vormen aan de onderkant van de stengel.

5. Zodra de wortels ongeveer 5 cm lang zijn, is het tijd om je basilicumplant in aarde te verplanten. Kies een pot met een goede afwatering en vul deze met voedselrijke grond.

6. Plant je basilicumsteel in de grond, zorg ervoor dat alleen de bovenste bladeren boven de grond uitsteken.

7. Geef je pas geplante basilicum regelmatig water en zet hem op een zonnige plek.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunt u het hele jaar door basilicum in uw tuin laten groeien, wat zowel tijd als geld bespaart. En aangezien je een bestaande plant hergebruikt in plaats van elk seizoen nieuwe zaden of planten te kopen, help je ook mee aan de duurzaamheid van je tuin.

Bok Choy hergroeien: een duurzame keuze voor uw tuin

Paksoi, ook wel Chinese kool genoemd, is een voedzame en smaakvolle groente die gemakkelijk in uw tuin kan worden teruggekweekt. Het is niet alleen een duurzame optie voor tuinders, maar het is ook een tijdbesparende methode in vergelijking met elk seizoen opnieuw beginnen met nieuwe zaden.

Om paksoi terug te laten groeien, snijdt u eenvoudig de onderkant van de stengel af, ongeveer 2,5 cm van de wortels. Plaats de stengel in een ondiepe schaal of schaal met water en zet deze een paar dagen op een vensterbank of op een zonnige plek. Zorg ervoor dat je het water elke dag ververst om bacteriegroei te voorkomen.

Na ongeveer vijf dagen zou je nieuwe bladeren moeten zien ontkiemen vanuit het midden van de afgesneden stengel. Zodra deze bladeren ongeveer 3-4 inch hoog zijn geworden, kunt u de paksoi-stengel in aarde overbrengen. Kies een pot of tuinbed dat minimaal zes uur zonlicht per dag krijgt en goed doorlatende grond heeft.

Plant de paksoi-stengel ongeveer 1-2 inch diep in de grond en geef hem regelmatig water. Binnen twee weken zou je nieuwe groei uit de bovenkant van de stengel moeten zien komen. Met de juiste zorg is uw hergroeide paksoi in slechts vier tot zes weken klaar voor de oogst.

Het hergroeien van paksoi is niet alleen een gemakkelijke en duurzame optie voor tuinders, maar het is ook een geweldige manier om geld te besparen op producten uit de supermarkt. Probeer het eens en geniet het hele jaar door van verse paksoi van eigen bodem!

Het hele jaar door oogsten: knoflook terug laten groeien

Knoflook is een veelzijdige en smaakvolle groente die gemakkelijk in uw tuin kan worden teruggekweekt. In plaats van elk seizoen nieuwe bollen te kopen, kun je gewoon de teentjes van de knoflook die je hebt geoogst nemen en ze opnieuw planten. Dit bespaart u niet alleen geld, maar zorgt ook voor een constante aanvoer van verse knoflook het hele jaar door.

Om knoflook opnieuw te laten groeien, begint u met het selecteren van een gezonde bol en het scheiden van de afzonderlijke teentjes. Kies een zonnige plek in uw tuin met goed doorlatende grond en plant elk kruidnagel vijf centimeter diep, puntig naar boven en tien centimeter uit elkaar. Geef de grond regelmatig water, zorg ervoor dat deze vochtig blijft maar niet drassig.

Over ongeveer twee weken zie je groene scheuten uit de grond komen. Terwijl de knoflook groeit, moet u ervoor zorgen dat het gebied onkruidvrij blijft en controleert u op ongedierte zoals bladluizen of spint. Halverwege de zomer zouden je knoflookplanten klaar moeten zijn voor de oogst.

Wacht bij het oogsten van knoflook tot de bladeren geel worden en uitdrogen voordat je de hele plant uittrekt. Borstel het overtollige vuil er voorzichtig af en hang de bollen te drogen op een koele, droge plek met goede ventilatie. Eenmaal gedroogd, bewaar je knoflookbollen in een netzak of mand op een koele, donkere plaats om de houdbaarheid te verlengen.

Het opnieuw laten groeien van knoflook is niet alleen een gemakkelijke manier om te zorgen voor een continue aanvoer van verse knoflook, maar bevordert ook duurzaam tuinieren door afval te verminderen en zelfvoorziening te bevorderen. Het beste van alles is dat het een betaalbare methode is die u op de lange termijn geld bespaart en u tegelijkertijd voorziet van heerlijke producten van eigen bodem.

Altijd verse groene uien: hergroeiende lente-uitjes

Lente-uitjes, ook wel groene uien genoemd, zijn een populair ingrediënt in veel gerechten. Ze voegen een frisse en milde uiensmaak toe aan salades, soepen en roerbakgerechten. Het goede nieuws is dat lente-uitjes een van de gemakkelijkste groenten zijn om uit restjes te groeien, waardoor ze een duurzame keuze zijn voor elke tuinier.

Om te beginnen met het opnieuw laten groeien van lente-uitjes, heb je alleen de wortels van de onderkant van de lente-uitjes nodig. Nadat je de groene delen in je keuken hebt gebruikt, bewaar je gewoon de witte worteluiteinden en plaats je ze in een glas of pot met net genoeg water om de wortels te bedekken. Zorg ervoor dat je het water om de paar dagen ververst en zet ze op een zonnige plek.

In slechts een week zie je nieuwe groei uit de bovenkant van de wortels ontspruiten. Na twee weken zijn je lente-uitjes weer klaar om te oogsten! Je kunt dit proces keer op keer herhalen voor eindeloos verse lente-uitjes. Het is niet alleen duurzaam, maar bespaart je ook tijd en geld in vergelijking met het kopen van nieuwe in de supermarkt.

Dus de volgende keer dat je kookt met lente-uitjes, gooi die wortels niet weg! Gebruik ze in plaats daarvan om thuis een eindeloze voorraad verse groene uien te laten groeien.